TILMELD DIG TIL VORES ONLINE DANSKHOLD - UGENTLIG OPTAG

lær dansk med A2B Sådan bliver du bedre til at skrive dansk

Har du nogenlunde styr på det danske sprog, men ønsker at blive bedre til at skrive på dansk? Det danske sprog er for mange udenlandske borgere en udfordring. Du har helt sikkert stødt på ord, som udtales på én måde, men staves på en anden. Herunder har vi samlet et par råd til, hvordan du forbedrer dig på skrift.

Få styr på det grundlæggende

For at mestre et nyt sprog på skrift er det en god ide at have styr på den grundlæggende grammatik og tegnsætning. På den måde vil du have nemmere ved at konstruere en klar og præcis sætning, som modtageren forstår.

Læs danske tekster

Det er langt nemmere sagt end gjort. Men noget af det bedste du kan gøre, er at læse danske tekster, så du bliver bekendt med, hvordan ordene staves, og hvordan en sætning opbygges. Jo flere tekster du læser, jo hurtigere bliver du god til at afkode opbygningen. Start med nemme tekster og bevæg dig langsomt mod sværere tekster i takt med at du bliver bedre. Ser du danske film, kan du med fordel sætte danske undertekster på.

Brug en ordbog

Ordbogen er dit bedste værktøj til at få en forståelse af et ord. Men den viser også, hvordan ordet staves, så det er grammatisk korrekt.

Brug papir og blyant

For nogle kan det være en fordel at prøve at få ordene ud gennem hånden. Mange husker bedre, når man skriver ordene ned. Så hvis du er sådan en type: grib blyant og papir og skriv lidt ned hver dag. Start i det små med korte og enkle sætninger og bevæg dig langsomt frem, inden du kaster dig ud i længere sætninger.

Læs dine tekster højt

Når du har skrevet en tekst, er det en god ide at læse den højt, så du har lettere ved at opdage eventuelle stavefejl eller grammatiske fejl. Læs den gerne højt flere gange.
Kender du andre, der er ved at lære dansk, eller deltager du f.eks. i et skrivekursus, kan du udveksle tekster med dine medstuderende. Det er altid interessant at se, hvordan andre formulerer sig eller opbygger en sætning på.

Skriv dagbog eller noter

For rigtig at forbedre skrivningen kan du med fordel skrive dagbog. Det behøver ikke være lange tekster, men blot små sætninger der handler om din dag.
Vend dig til at skrive noter på dansk. Det kan f.eks. være ting som indkøbslister, to-do lister eller noter der relaterer sig til dit arbejde eller studie. Har du danske venner eller kollegaer, er det oplagt at sende SMS’er eller mails på dansk. Bruger du sociale medier, kan du prøve at lave opslag på dansk.

Kontakt

Skriv en besked, og vi vender tilbage til dig